Kemissä kiellettiin pikavippien mainonta

Kemin kaupungin tekninen lautakunta päätti, että pikavippimainokset kielletään kaupungin mainospaikoilla. Kielto asetettiin samalla, kun päätettiin jatkaa mainospaikkojen vuokraamista JCDecaux Finland Oy:lle.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Pohjolan Sanomat.

Sopimustekstin mukaisesti Kemin mainospaikoilla ei saa jatkossa mainostaa Internetissä, tekstiviestillä tai muulla sähköisellä välineellä tehtävän lainahakemuksen perusteella myönnettäviä vakuudettomia, arvoltaan pieniä ja lyhytaikaisia kulutusluottoja.

Kemin sopimusjohtaja Markku Pietarila perustelee kieltoa lausunnossaan pikaluottojen yhteiskunnallisilla seurauksilla, kuten ylivelkaantumisella. Lausunto painottaa, että laillista elinkeinotoimintaa ei saa rajoittaa ilman perusteita, mutta mainontaa voi kuitenkin eri syistä rajoittaa. Esimerkiksi kuluttajansuojalain mukaan hyvän tavan vastainen markkinointi on kiellettyä, ja pikaluottoyritykset ovat viime vuosina saaneet kuluttajavirastolta toistuvasti huomautuksia harhaanjohtavasta mainonnasta.

Lausunnossa huomautetaan myös, ettei kunnan jäseniä tai elinkeinonharjoittajia saa ilman hyväksyttävää syytä asettaa eriarvoiseen asemaan. Lausunnon mukaan pikavippimainosten kieltämiseen on kuitenkin riittävän hyvät perusteet, ja kohtelu on tasapuolista, jos mainospaikkasopimuksessa kielletään yhdenmukaisesti kaikkien pikavippiyritysten mainokset.

JCDecaux vastusti aluksi pikavippimainokset kieltävää sopimusta. Yhtiön mielestä sosiaalisten ja yhteiskunnallisten ongelmien aiheuttaja eivät niinkään ole pikavippimainokset vaan pikavippijärjestelmä kokonaisuudessaan. Mainontaa on lisäksi nähtävillä kaikissa medioissa, ei pelkästään ulkomainoksissa. Ylivelkaantumista ehkäisevien toimenpiteiden tulisi yhtiön mukaan siksi kohdistua suoraan pikavippeihin, ei niiden mainontaan. Lisäksi JCDecaux arvioi, että pikavippimainonnan rajoittaminen kaupungin toimesta voi olla yhtä liiketoiminnan aluetta asiattomasti syrjivää ja elinkeinovapautta rajoittavaa.

JCDecaux päätyi kuitenkin hyväksymään pikavippimainonnan kieltävän sopimuksen.

Pikavippimainosten kieltämisestä on keskusteltu useissa kunnissa. Ainakin Tampereella ja Kouvolassa on päädytty kieltämään vippien mainonta. Helsingin yleisten töiden lautakunta päätyi kuitenkin viime syksynä toteamaan, ettei kaupungilla ole valtuuksia kieltää mainontaa.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Jyväskylä ei halua pikavippimainoksia kaupungin mainospaikoilleJyväskylä ei halua pikavippimainoksia kaupungin mainospaikoille Jyväskylässä on tehty aloite jonka mukaan pikavippimainokset halutaan kieltää kaupungin omistamilta mainospaikoilta. Pikavippimainokset ovat kielletty kaupungin omistamilta mainospaikoilta jo Tampereella ja Kouvolassa.
  • Kuluttajavirasto varoittaa neljästä pikavippiyhtiöstäKuluttajavirasto varoittaa neljästä pikavippiyhtiöstä Kuluttajavirastolle on tullut useita yhteydenottoja neljästä eri pikavippiyhtiöstä. Yrityksillä on ollut erityisen kalliita eräpäivänsiirtopalveluita, sekä heidän perintä on ollut asiatonta.
  • Kuluttajavirasto: Neljä pikavippiyhtiötä laskuttanut epäasiallisestiKuluttajavirasto: Neljä pikavippiyhtiötä laskuttanut epäasiallisesti Neljä pikavippiyritystä, Aeris, Tromvelt, M Aurora ja EC Finland, ovat tarjonneet epäasiallisia tai laittomia luottoja ja laskuttaneet epäselvästi.
  • HS: Moni pikalainayhtiö mukana perintäbisneksessäHS: Moni pikalainayhtiö mukana perintäbisneksessä Pikavippiyritysten omistavat perintätoimistot joutuvat maaliskuussa ahtaalle, sillä jatkossa ne eivät enää saa veloittaa suuria perintäkustannuksia periessään samaan konserniin kuuluvien yritysten velkoja.
  • Pikalainayhtiö Ferratum sai pankkitoimiluvan MaltaltaPikalainayhtiö Ferratum sai pankkitoimiluvan Maltalta Kotimainen pikaluottoja tarjoava Ferratum on hakenut Maltalta pankkilupaa, jossa se on sille myönnetty. Ferratum ja toinen suomalainen pikavippi-yhtiö Risicum hakivat pankkitoimilupaa Suomesta Finanssivalvonnalta jo aikaisemmin tuloksetta.
  • Pikavippihakemus tulee usein myös hylätyksi Pikavippihakemus tulee usein myös hylätyksi Läheskään aina pikavippihakemusta ei hyväksytä ja vipin hakija ei saa luottoa. Syitä voi olla monia, mutta ennen kuin hakee vippiä, on ainakin syytä lukea lainaehdot huolella.
  • Kainuun Sanomat: Pikavippimainokset lähtevät KajaanistaKainuun Sanomat: Pikavippimainokset lähtevät Kajaanista Valtuustoaloite pikavippimainosten kieltämiseksi etenee Kajaanissa. Kaupungin ympäristötekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle, että pikavippien mainostaminen kaupungin omistamilla mainospaikoilla kielletään.
  • HS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareiltaHS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareilta Pikalainavelat ovat jo aiheuttaneet ruuhkia käräjäoikeuksiin. Helsingin Sanomien haastattelemien käräjätuomareiden mielestä pienten saatavien perintäkulut ovat usein kohtuuttoman suuria.
  • Tie ylivelkaantumiseenTie ylivelkaantumiseen Yle kuvasi dokumenttia kolmesta ylivelkaantuneesta henkilöstä, siitä millaista on elää ylivelkaantuneena ja ulosotossa, sekä miten siihen tilanteeseen on päädytty.
  • Pikavippi.fiPikavippi.fi Pikavippi.fi tarjoaa pieniä pikavippejä nopeaan rahantarpeeseen. Pikavippi.fi:n tarjoamat lainasummat ovat 100, 200 ja 300 euroa.Hae pikavippiä tekstiviestillä tai netissä osoitteessa Pikavippi.fi. Kun asioit Pikavippi.fi:ssä ensimmäisen kerran, […]
Klikkaa Tästä  Merkintä luottotiedoissa? Jopa tavallisten pankkipalveluiden käyttö voi vaikeutua