Kaupungit kieltävät pikavippimainokset katukuvasta

Yhä useammat kaupungit ovat aikeissa kieltää pikavippien mainonnat. Uusimpina kaupunkeina pikivippien mainontakiellosta on päätetty Tampereella ja Kouvolassa, joissa pikavippejä ei saa enää mainostaa kaupungin omistamilla mainospaikoilla.

Pikavippien mainontakieltoa perustellaan sillä, että pikavipit aiheuttavat ihmisille velkaongelmia. Eteenkin Tampereella valtuusto on huolissaan kerääntyvistä velkaongelmista, ja että pikavippejä käytetään sen myötä viimeisenä oljenkortena. Kuitenkin todellisuudessa harvan velkaongelmat aiheutuvat pikavipeistä, vaan tilastollisesti kulutusluotot sekä luottokortit aiheuttavat enemmän maksuhäiriöitä, kuin pikavipit.

Haminassa pikavippimainokset on katsottu jo häiritsevän katuvaa liikaa.

– On ikävää nähdä, että kaduilla joka tolppa on täynnä pikavippimainoksia viikosta toiseen, toteaa kaupungingeodeetti Sami Suokurtti.

Suomen pienlainayhdistys pitääkin pikavippien mainoskieltoa negatiivisena, sekä kaupunkien perusteluita huonoina.

– On outoa, että kunnat alkavat moralisoimaan tällaisia asioita. Pikavippitoiminta on kuitenkin edelleen laillista, huomauttaa pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto.

Vuonna 2010 joulukuussa säädettiin laki, jonka mukaan kaikkien pikavippien tarjoavien yritysten tulee olla rekisteröityneenä aluehallintoviraston ylläpitämään luotonantajarekisteriin. Myös pikavippien mainonnan tulee olla hyvän maun mukaista ja mainoksista selvitä kaikki vipistä aiheutuneet kulut.

Kun puhutaan laillisesta lainapalvelusta, niin herääkin useimmilla kysymys, voidaanko yrityksiä kieltää mainostamasta? Toki kaupungit ja kunnat voivat kieltää mainonnan kokonaan julkisilta kaupungin omistamilta paikoilta, mutta tällöin myös hyvän etiikan mukaan, kielto tulisi olla tasapuolinen kaikenlaisille yrityksille ja palveluille.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Merkintä luottotiedoissa? Jopa tavallisten pankkipalveluiden käyttö voi vaikeutua