Kari Kuusisto ja Suomen Asiakastieto puolustavat pikavippialan omia luottotietomerkintöjä

Ylen Uutiset kertoi viime viikolla, että Suomen Asiakastiedon luottorekisteriin on tehty erityinen merkintä, jos maksuhäiriön perusteena ovat olleet myöhästyneet pikavipit. Huomiota asiassa herätti se, että nämä OPL-merkinnät olivat ainoastaan Suomen Pienlainayhdistysten jäsenyritysten käytössä. Vain yhdistyksen jäsenet pystyivät ilmoittamaan merkintöjä ja tarkastelemaan niitä.

Suomen Pienlainayhdistys on pikavippiyritysten edunvalvoja ja yhteenliittymä. Yhdistykseen kuuluvat yritykset kattavat yhdessä noin kolme neljäsosaa pikavippialan markkinoista.

OPL-merkintöjä tehtiin viime syyskuuhun asti, mutta sen jälkeen käytäntöä ei ole jatkettu.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio toteaa Ylelle, että rekisteri ei välttämättä ole laillinen. Laillisuuden arviointi on kuitenkin tietosuojalautakunnan ja viime kädessä tuomioistuimen tehtävä.

Tietosuojavaltuutetun mukaan rekisterin seurauksena on, että pikavippiyritykset laittavat vahingon kiertämään. Muiden rahoituslaitosten riskit kasvavat, kun ne eivät saa tietoja kaikista laskunsa maksamatta jättävistä henkilöistä.

OPL-merkintöjen rajattu käyttö ei sinänsä ole ollut mikään salaisuus. Esimerkiksi julkisessa Suomen Asiakastiedon henkilöluottotietorekisterin rekisteriselosteessa kerrotaan, että OPL-merkintöjä luovutetaan ainoastaan Suomen Pienlainayhdistyksen jäsenille.

Suomen Asiakastiedon liiketoiminnan kehityspäällikkö Jouni Muhonen katsoo, että Suomen Asiakastieto on toiminut asiassa lakien mukaan. Suomen Pienlainayhdistys on samoilla linjoilla.

Pienlainayhdistyksen puheenjohtaja Kari Kuusisto kirjoittaa blogissaan, että myös pankit ja vakuutusyhtiöt jakavat tietoja keskenään. Kuusiston mukaan kyseessä ei siis ole pienlaina-alan erityisyys vaan yleisempi tapa.

Velkaantuneen kannalta OPL-merkintä on tavallista maksuhäiriömerkintää armollisempi. Maksuhäiriömerkintä voi hankaloittaa elämää monin tavoin, mutta OPL-merkintää estää ainoastaan pikaluoton saannin Suomen Pienlainayhdistyksen jäseniltä.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Kokemuksia pikavipeistä