Joulun jälkeen maksetaan velkoja tai käydään panttilainaamossa

Joulun aikaan rahan vähyys voi tuntua erityisen ikävältä, joten moni yrittää täydentää budjettiaan lainarahalla. Mahdollisuuksia on monia, sillä luottoja saa monesta paikasta helposti ja nopeasti. Tarjolla on pikavippejä, kulutusluottoja, luottokortteja ja kauppojen omia luottoja ja osamaksuja.

Ylen uutiset kertoo, että jouluviikko on vilkasta aikaa myös panttilainaamoille.

Ylen haastatteleman Turun Pantin konttorinjohtaja Sami Heikkisen mukaan panttilainaamossa käy joulun aikaan sekä tavaraa panttaavia että esineitään takaisin lunastavia asiakkaita. Osa kaipaa panttilainaamosta ylimääräisiä varoja joulumenoja varten, osa hakee arvotavarat takaisin joulun ajaksi.

– Osa haluaa ne tietyt arvokorunsa, taide-esineensä, arvotaulunsa tai pöytähopeansa kotiin jouluksi. Joko juhlistamaan joulua tai sitten näyttääkseen joulukylään tuleville vieraille, että heidän antamansa esineet ovat arvopaikalla kodissa, Heikkinen kertoo.

Heikkisen mukaan vilkasta on vielä joulupyhien jälkeenkin. Jouluksi kotiin haetut tavarat tuodaan usein takaisin panttilainaamoon heti pyhien jälkeen. Panttauksella täytetään joulumenojen tyhjentämä kukkaro.

Joulun jälkeen luotot on kuitenkin maksettava takaisin, vaikka rahat olisivat menneet.

Luotot eivät aiheuta ongelmia, jos maksuvara on mitoitettu oikein. Osa ottaa kuitenkin luottoja harkitsemattomasti. Vaarana on, että monesta pienestä luotosta kertyykin tammikuussa odottamattoman suuri lasku.

– Yli varojen eläminen ei heti näy kukkarossa. Tapoja tehdä velkaa on paljon. Ostetaan luotolla ja laskulle; sitten onkin velkaa, vaikka sitä ei olisi tarkoituksella otettu, kertoi Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar Ylen haastattelussa.

Tammikuussa velkaneuvonnassa on vilkasta, kun joulun alla otetut velat erääntyvät maksettavaksi. Takuu-Säätiön Velkalinja-neuvontanumero opastaa talousvaikeuksiin ajautuneita asioidensa selvittämisessä.

Pantzarin mukaan Velkalinjan tämän vuoden yhteydenottopiikki oli viime tammikuussa, ja ruuhkaa odotetaan myös tulevalle tammikuulle.

Tähän liittyvät artikkelit

 • HS: Moni pikalainayhtiö mukana perintäbisneksessäHS: Moni pikalainayhtiö mukana perintäbisneksessä
  Pikavippiyritysten omistavat perintätoimistot joutuvat maaliskuussa ahtaalle, sillä jatkossa ne eivät enää saa veloittaa suuria perintäkustannuksia periessään samaan konserniin kuuluvien yritysten velkoja.
 • HS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareiltaHS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareilta
  Pikalainavelat ovat jo aiheuttaneet ruuhkia käräjäoikeuksiin. Helsingin Sanomien haastattelemien käräjätuomareiden mielestä pienten saatavien perintäkulut ovat usein kohtuuttoman suuria.
 • Kaupungit kieltävät pikavippimainokset katukuvastaKaupungit kieltävät pikavippimainokset katukuvasta
  Yhä useammat kaupungit ovat aikeissa kieltää pikavippien mainonnat. Uusimpina kaupunkeina pikivippien mainontakiellosta on päätetty Tampereella ja Kouvolassa, joissa pikavippejä ei saa enää mainostaa kaupungin omistamilla mainospaikoilla.
 • Velkajärjestelylakia uudistetaanVelkajärjestelylakia uudistetaan
  Oikeusministeriö on asettanut työryhmän uudistamaan velkajärjestelylakia. Velkajärjestelylain uudistaminen sekä nykyisten ongelmien selvittäminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Ehdotuksen on tarkoitus valmistua kesäkuussa 2013.
 • Vippiä tekstiviestillä lahjakortin muodossaVippiä tekstiviestillä lahjakortin muodossa
  Tekstiviestillä tilattavan lahjakortin muodossa olevan vipin kulut käyvät pikavippejä huomattavasti suuremmaksi, sillä lahjakortin hinnan joutuu maksamaan kaksinkertaisena takaisin.
 • Vanhemmat huolissaan lastensa vippaamisestaVanhemmat huolissaan lastensa vippaamisesta
  Kuten kaikki vanhemmat tietävät, eivät huolet omasta lapsesta lopu siihen kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi ja muuttaa pois kotoa. Huolenaiheet kuitenkin monesti tietysti vaihtuvat - enää ei huoleta alkoholin käyttö opiskelijabileissä tai seksuaalinen käyttäytyminen, v...
 • Euroloan lopettaa pikavippien tarjoamisen, tilalle kulutusluototEuroloan lopettaa pikavippien tarjoamisen, tilalle kulutusluotot
  Euroloan Consumer Finance kertoo tiedotteessaan, että se lopettaa pienlainojen tarjoamisen Suomessa ja siirtyy sen sijaan tarjoamaan isompia ja pitkäaikaisempia kulutusluottoja.
 • Pikavippiyrityksillä jälleen Facebook-kilpailujaPikavippiyrityksillä jälleen Facebook-kilpailuja
  Käy tykkäämässä sivuista Facebookissa tai kerro, milloin pikainen laina olisi tullut tarpeeseen. Voit voittaa palkintoja pikavippiyritysten kilpailuissa.
 • Mitä vaihtoehdoksi?Mitä vaihtoehdoksi?
  Mitä vaihtoehdoksi, jos ei halua ottaa pikavippiä, mutta tarvitsee pientä rahasummaa? Onhan niitä vaihtoehtoja pikavipeille, vaikkei olisi säästöjä sukanvarressa, tai sukulaisia tai ystäviä, joilta voisi saada pientä rahasummaa lainaksi. Kaikki eivät halua välttämätt...
 • Kari Kuusisto ja Suomen Asiakastieto puolustavat pikavippialan omia luottotietomerkintöjäKari Kuusisto ja Suomen Asiakastieto puolustavat pikavippialan omia luottotietomerkintöjä
  Tietosuojavaltuutettu kritisoi luottotietorekisterin OPL-merkintöjä, mutta Suomen Pienlainayhdistyksen ja Suomen Asiakastiedon mukaan käytäntö on ollut laillinen.