Jo 8,2 prosentilla suomalaisista on maksuhäiriömerkintä

Maksuhäiriömerkintöjen määrä on lisääntynyt vuodessa lähes viisi prosenttia, kertoo Suomen Asiakastieto tiedotteessaan.

Voimassa olevia maksuhäiriömerkintöjä oli kesäkuun lopussa jo 356 100 suomalaisella. Se vastaa 8,2 prosenttia kaikista täysi-ikäisistä suomalaisista.

Jos työttömyys, maksuvaikeudet ja ylivelkaantuminen edelleen lisääntyvät, vielä tämän vuoden aikana saatetaan tehdä maksuhäiriöisten henkilöiden ennätys. Toistaiseksi korkeimmat maksuhäiriömäärät nähtiin vuonna 1997, jolloin merkintä oli 368 000 suomalaisella.

Yhdellä henkilöllä voi olla useita maksuhäiriömerkintöjä. Määrät ovat kasvussa. Maksuhäiriörekisteriin päätyvällä on nyt keskimäärin 15 merkintää.

– Vielä muutamia vuosia sitten merkintöjä oli yhdellä henkilöllä tyypillisesti vain puolet tästä, sanoo Suomen Asiakastiedon liiketoiminnan kehityspäällikkö Jouni Muhonen.

Suomen Asiakastieto on toukokuusta lähtien tarjonnut kuluttajaluottoja myöntäville yrityksille positiivisia luottotietoja. Niistä yritys voi tarkistaa, paljonko lainaa hakevalla henkilöllä on luottoja ennestään. Tavoitteena on vähentää kulutusluotoista johtuvaa ylivelkaantumista.

Kuluttajaluotoista, kuten tili- ja kertaluotoista sekä pikalainoista, johtuvat maksuhäiriömerkinnät ovat vuodessa lisääntyneet 13 prosenttia.

– Kuluttajien maksuvaikeuksien lisääntymisen vuoksi luotonmyöntäjien ja laskulla myyvien yritysten on syytä harkita entistä paremmin, kenelle myyvät tai myöntävät luottoa. Uusien asiakkaiden lisäksi kannattaa selvittää myös nykyisten asiakkaiden maksukyky entistä tarkemmin, Muhonen suosittelee.

Vaikka maksuhäiriömerkintöjen määrä on kasvanut kaikissa ikäluokissa, erityisesti eläkeikäisten merkinnät ovat lisääntyneet huomattavasti. Keskimääräinen lisäys oli viisi prosenttia, mutta eläkeikäisillä 15 prosenttia. Suomen Asiakastiedon mukaan eläkeikäisten maksuhäiriömerkinnät johtuvat usein pitkään jatkuneesta ulosotosta.

Maksuhäiriöiden määrä vaihtelee myös asuinalueittain. Kesäkuussa Suomen Asiakastieto kertoi, että Hämeenlinnassa jopa joka neljännellä asukkaalla on maksuhäiriöitä. Vähiten maksuongelmia on Pedersören Ytteressessä, Espoon Friisilässä ja Kirkkonummen Sundsbergissä, joissa vain 1 – 1,4 prosentilla asukkaista on maksuhäiriö.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  MOT: Vippien korot edelleen korkeita