HS: Pikavippifirmalle tiukka rangaistus – jopa 100 000 euroa

Kuluttaja-asiamies puuttuu jälleen pikavippiyrityksen mainontaan. Tämän vuoksi kuluttaja-asiamies toivookin, että hallituksessa menisi läpi esitys lainsäädännön tiukentamisesta kulutusluottoja koskien. Kuluttaja-asiamiehen mukaan kaikki lyhytaikaisia pienlainoja tarjoavat yritykset eivät noudata lain säädöksiä markkinointikampanjoissaan. Kuluttajavirasto syyttää pikalainayrityksiä puolirehellisestä kampanjoinnista ja todellisten kulujen kertomatta jättämisestä, mikä voi ajaa kuluttajan talouden umpikujaan.

Kuluttaja-asiamiehen erityishuomion kohteeksi joutui tällä kertaa pikavippifirma OPR-Vakuus Oy. Lyhytaikaisia kulutusluottoja tarjonnut yritys kampanjoi palveluitaan jättäen kertomatta todelliset kulut ja korot, mitä palveluiden käyttämisestä kuluttajalle aiheutui. Yritys selvisi ensimmäisellä kerralla pälkähästä lopettamalla kampanjan, mutta virasto syyttää pikavippiyritystä jälleen sääntöjen rikkomisesta.

Yritys aloitti uuden kampanjan, jossa lainaehdot oli kirjoitettu niin pienellä, ettei niitä voinut nähdä lukea tavalliselta lukuetäisyydeltä. Kuluttaja-asiamies puuttui asiaan jälleen esittäen markkinointikiellon ja vaatimuksen 50 000 euron korvauksiin lainvastaisesta markkinointitoiminnasta.

Yritys uusi jälleen kampajansa. Viimeisin kampanja sisältää kadun varsille tehtyjä mainoksia. Luoton ehdot ja kustannukset on kirjoitettu niin epäselvästi ja pienellä tekstillä, ettei niitä voi lukea ohiajavasta autosta. Näin ollen OPR-Vakuus on kuluttaja-asiamiehen mukaan syyllistynyt toistuviin rikkomuksiin ja asia viedään eteenpäin.

Yrityksen harjoittama lainvastainen kampanjointi on nyt markkinaoikeuden käsiteltävänä. Kuluttaja-asiamies vaatii uuden markkinointikiellon tehostamista 100 000 euron uhkasakoilla. Kuluttaja-asiamies pitää tärkeänä rangaistusten tiukentamista, jotta pikavippifirmat saataisiin kuriin ja kuluttaja voisi ostaa palveluita ilman pelkoa myöhemmin paljastuvista yllättävistä piilokuluista. Kuluttaja-asiamies uskoo myös rangaistusten tiukentamisen lisäävän pienlainatarjoajien itsesäätelyä ja hyvän markkinatalouden kehittymistä.

Lähde: Helsingin Sanomat

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  KL: Seppo Sairanen siirtyi Euroloan-yhtiön johtoon