HS: Moni pikalainayhtiö mukana perintäbisneksessä

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että kuuden pikavippiyrityksen omistajat tai johtajat pyörittävät myös perintätoimistoa. Esimerkiksi useita pikavippibrändejä omistavan OPR-Vakuuden saatavia perii Balans Finland ja Orkia-pikavippiyrityksen saatavia perintätoimisto Requisita.

Oman perintätoimiston perustaminen on kannattavaa, sillä jos yritys perii itse saataviaan, se voi veloittaa maksumuistutuksesta korkeintaan viisi euroa. Ammattimaiset perintätoimistot saavat lähettää maksuvaatimuksia, joista voi veloittaa velkasummasta riippuen 21 tai 45 perintäkulut.

Pikavippiyritysten perintätoimistot joutuvat kuitenkin hankaluuksiin, kun uusi perintälaki tulee maaliskuussa voimaan. Lain myötä ammattimaisen perinnän kustannuksia ei saa enää periä, jos perintätoimiston asiakkaana oleva yritys kuuluu samaan konserniin.

Perintälain muutos alentaa muutenkin velalliselle perinnästä koituvien kustannusten enimmäissummia. Lakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Holmlund (kok) kertoo, että lakimuutoksella haluttiin turvata ensisijaisesti velallisen asema ja kohtuullistaa perintäkulujen määrää. Lisäksi lailla on tarkoitus ehkäistä perintäalan ylilyöntejä.

– Kyseisessä kohdassa puututaan tapauksiin, joissa perintätoimisto ja saatavat omistava yritys kuuluvat samaan konserniin, eli käytännössä peritään omia saatavia. Tällöin perintään liittyvää selvittelytyötä on selvästi vähemmän kuin ulkopuolisella perintätoimistolla. Perintäkustannuksilla on tarkoitus kattaa työstä aiheutuvat todelliset kulut, Holmlund perustelee lakimuutosta.

Holmlundin mukaan uusi perintälaki ottaa huomioon sekä velallisen että velkojan oikeudet, mutta pikavippi- ja perintäalalla lakia on silti kritisoitu epäoikeudenmukaiseksi ja elinkeinovapauden vastaiseksi. Esimerkiksi perintätoimisto iKassan toimitusjohtaja Sami Similä ei koe uutta lakia täysin oikeudenmukaiseksi, sillä muutoksen myötä kulut kasvavat ja tulot pienenevät.

IKassa kuuluu samaan konserniin kuin yhdysvaltalainen pörssiyhtiö DFC Global Corporation. DFC osti viime vuonna Risicum-pikalainayrityksen liiketoiminnan. IKassa perii myös DFC:n myöntämiä luottoja.

Jos vanha laki kannusti perinnän ulkoistamiseen, niin tekee myös uusi. Similä arvioi, että jatkossa laki voi joissakin yhtiöissä tarkoittaa sitä, että konsernin oma perintätoimisto hoitaa ulkopuolisten toimeksiantoja ja omat saatavat puolestaan ulkoistetaan muille perintätoimistoille.

Klikkaa Tästä  HS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareilta

Weststar-konsernin toimitusjohtaja Heikki Savolaisen mukaan ei ole ongelmallista, että samassa konsernissa harjoitetaan sekä luotonantoa että perintää. Weststariin kuuluu neljä pikavippejä tarjoavaa yritystä ja perintätoimisto Kontio.

– Meillä on satoja ulkopuolisia asiakkaita, eli emme peri vain omia saataviamme. Toimimme luvanvaraisesti ja noudatamme lainsäädäntöä, Savolainen sanoo.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Kuluttajaviraston lakimies epäilee luotonantajarekisterin toimivuutta