Asiakastieto: Positiivinen luottorekisteri vähentäisi maksuhäiriömerkintöjä

Maksuhäiriömerkintöjen määrä on selvässä kasvussa. Suomen Asiakastieto kertoo, että jo 346 000 suomalaisella on vähintään yksi luottotietomerkintä. Vuonna 2012 uusia luottotietonsa menettäneitä oli 11 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Maksuhäiriöisten määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2009 asti. Yleisen taloustilanteen heikkenemisellä lienee osuutensa, sillä viimeksi suuria määriä maksuhäiriömerkintöjä tuotti 1990-luvun lama. Huippu nähtiin vuonna 1997, jolloin merkintä oli 368 000 suomalaisella. Vuonna 1998 häiriöitä oli yhtä paljon kuin nyt. Toisaalta Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Heikki Koivula arvioi YleX:n haastattelussa, että velanottomahdollisuuksien lisääntymisellä ja asenneilmaston muutoksella on osansa: halutaan kuluttaa, vaikka varaa ei olisikaan.

Kaksi kolmasosaa viime vuoden maksuhäiriöistä aiheutui maksamattomista luotoista, kuten kulutusluotoista, pikavipeistä, osamaksuista ja luottokorteista. Suuremmista lainoista, kuten asuntolainoista, maksuhäiriöitä kuitenkin tulee vain harvoin. Toisiksi yleisin maksuhäiriön syy oli maksamaton puhelin-, tiedonsiirto- tai polttoainelasku. Suuri lisäys nähtiin maksamatta jääneissä postimyynti- ja verkko-ostoksissa, joista aiheutuneita maksuhäiriömerkintöjä oli 77 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Asiakastiedon mukaan positiivisten luottotietojen saatavuus auttaisi parhaiten ylivelkaantumiseen ja lisääntyviin maksuhäiriömerkintöihin.

– Luotonantajilla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta kohtuullisilla kustannuksilla tarkastaa esimerkiksi luotonhakijalta saatujen tietojen, kuten aikaisempien velkojen ja tulojen oikeellisuutta, kertoo Koivula.

Suomessa on saatavilla tietoja ainoastaan maksuhäiriöistä. Positiivisesta maksuhäiriörekisteristä selviäisi, montako lainaa kuluttajalla on ennestään ja miten ne on hoidettu. Tällä hetkellä kuluttaja voi ottaa vaikka kymmeniä kulutus- tai pikaluottoja ilman kunnon edellytyksiä maksaa ne takaisin. Uuden lainan saanti loppuu maksuhäiriömerkinnän myötä, mutta tapauksesta riippuen merkintä tulee vasta 2 – 6 kuukauden kuluttua ensimmäisen maksun laiminlyönnistä.

Ylen mukaan positiivinen luottorekisteri on käytössä liki kaikissa EU-maissa. Esimerkiksi Ruotsissa vastaava rekisteri on toiminut jo 20 vuotta. Positiivinen luottorekisteri onkin kirjattu hallitusohjelmaan, ja sitä selvitetään parhaillaan oikeusministeriössä.

Klikkaa Tästä  Luottokielto suojaa identiteettivarkaudelta ja estää impulsiiviset pikavipit

Asiakastiedon ohella positiivista luottorekisteriä ovat toivoneet esimerkiksi pikalainayritykset.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Uskaltaako kaverilta vipata?